Bebek Bez Yardımı Nasıl Alınır, Başvuru Şartları Nelerdir ?

 

Belediyelerin yanı sıra sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından desteklenen mama ve bez yardımı maddi geliri asgari geçim şartlarını karşılayamayan vatandaşlara verilir. Kamu kurum ve kuruluşları üzerinden gerçekleşen başvuruların sonucunda para yardımına ek olarak;

Yenidoğan bebek destek paketi

Bebek beşiği

Bebek bezi ve

Bebek maması gibi ihtiyaçlar kısa sürede karşılanır.

Vatandaşın sosyal haklarını korurken yenidoğan bebeklere de fırsat eşitliği sunarak standart bir yaşam kalitesi hazırlayan destek paketleri, devlet ve devlete bağlı çalışan kurumlar tarafından sağlanır.  

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi ailelerin bez ve mama yardım başvurularını kabul eder. İkamet edilen ilin kaymakamlık binalarında hizmet veren birimler üzerinden başvurular şahsi olarak tamamlanabilir.

Başvurusu kabul edilen ailelere sunulan destek paketinin süresi 2 yıldır.

maddi destek başvuru sahibinin hesabına yatarken

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından takip edilen bebek destek paketi adrese teslim edilir.

PTT şubeleri veya Ziraat Bankası hesaplarına yatan yardımlar başvuru sahibi tarafından çekilebilir. 2021 yılı için belirlenen ve düzenli olarak ödenen mama ve bez yardımı aylık 239 TL’dir. Destek ücretleri yıl bazında güncellenir.

Başvurular;

    Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına

    Derneklere

    Belediyelere

    Sosyal Güvenlik Kurumu şubelerine

    Kaymakamlıklarda ilgili birimlere yapılabilir.

Başvuru şartları taşıyan herkes form eşliğinde destek hizmetinden faydalanmayı talep edebilir. İl ve ilçelerde değişiklik göstermekle birlikte bölgede yoğun istihdam sağlayan iş insanları da mama ve bez yardımı için başvuru mercii olarak düşünülebilir.

 

E-Devlet Mama ve Bez Yardım Başvurusu

 

e-Devlet Kapısı üzerinden “Mama ve Bez Yardımı Başvurusu” için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işbirliğiyle sunulan Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti adresi ziyaret edilebilir. Bu hizmetten faydalanmaya devam etmek isteyenler kimliklerini doğrulayarak sisteme giriş yapabilirler.

e-Devlet üzerinden tamamlanacak başvurular öncesinde ikametgâh adresinin güncel olması şartı aranır.

Adresi yurtdışı olanlar

Son 15 gün içinde farklı bir sosyal yardım başvurusu yapanlar

Adres gizliliği kararı olanlar

T.C. vatandaşı olmayanlar

18 yaşından küçükler işlem başlatamazlar. Başlatılan işlemlerse incelemeye alınmaz.

Mama ve Bez Yardım Başvurusu

Değerlendirmeler hane bazlı yapılır ve il ya da ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından yürütülür. Şahsen yapılacak başvurularda form, ilgili birim tarafından tedarik edilir.

Mama ve Bez Yardım Başvurusu Sorgulama

Devletin ihtiyaç sahibi ailelere verdiği mama ve bez yardımı başvurusu sonucunu öğrenmek isteyenler, e-devlet üzerinden yardımlarının dumunu sorgulayabilirler.

Yardım Başvurusu Sorgulama

Mama ve Bez Yardımı Ne Zaman Ödenir?

Mama ve Bez yardımı için belirlenmiş olan aylık yardım tutarı 239 TL’dir. 2 yıl boyunca düzenli olarak hesaba yatırılan ödeme meblağ, asgari ücret artışına uygun olarak güncellenir. Annenin PTT hesabına yatırılan destek ailenin ikamet adresinin değişmesi ve bilgilerin güncellenmemesi halinde kesilir.

Bez yardımı SGK tarafından yapılır. Ziraat Bankası hesabına yatırılan destek başvuru onayını takip eden 40 günlük sürede başlatılır. Banka şubelerine kimlik kartıyla giden başvuru sahipleri onaylanan bez yardım ücretini çekebilirler.